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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  31/05/2023
Data da última atualização:  29/06/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTOS, A. S. de O. dos; PEREIRA, H. P.; FOGAÇA, G. N.; MEURER, V. M.; FURTADO, M. A. M.; BORGES, C. A. V.; WELLER, M. M. D. C. A.; MARTINS, M. F.
Afiliação:  ALESSA SIQUEIRA DE OLIVEIRA DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE JUIZ DE FORA; HYAGO PASSE PEREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE JUIZ DE FORA; GISELE NOGUEIRA FOGAÇA, UNIVERSIDADE FEDRAL DE JUIZ DE FORA; VANEIDA MARIA MEURER, UNIVERSIDADE FEDERAL DE JUIZ DE FORA; MARCO ANTÔNIO MOREIRA FURTADO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE JUIZ DE FORA; CRISTIANO AMANCIO VIEIRA BORGES, CNPGL; MAYARA MORENA DEL CAMBRE AMARAL WELLER, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESPÍRITO SANTO; MARTA FONSECA MARTINS, CNPGL.
Título:  Separation and quantification of milk proteins with the addition of cheese whey by lab-on-a-chip.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 58, e03099, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1590/S1678-3921. pab2023.v58.03099
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Separação e quantificação de proteínas do leite com adição de soro de queijo por lab-on-a-chip.
Conteúdo:  ABSTRACT - The objective of this work was to evaluate microfluidic chip electrophoresis, known as lab-on-a-chip technique, for the detection of milk adulteration using cheese whey in comparison with SDS-PAGE. Raw, pasteurized, processed at an ultra-high temperature (UHT), and powdered milk samples received increasing concentrations of cheese whey (0, 1, 2.5, 5, 10, 20, 30, 50, and 100% v/v), and were subjected to lab-on-a-chip electrophoresis and SDS-PAGE to detect their mixtures. The lab-on-a-chip methodology was able to separate and quantify milk proteins. In addition, the tested technique is easy, rapid, sensitive, and can detect the addition of cheese whey in milk from the lowest level tested (1%) for milk proteins a-casein and B-casein. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar a eletroforese com dispositivo de microfluidos, conhecida como técnica lab-on-a-chip, para detecção de adulteração de leite com soro de queijo, em comparação ao SDS-PAGE. Amostras de leite cru, pasteurizado, processado em temperatura ultraalta (UHT) e em pó receberam adição de soro de queijo em concentrações crescentes (0, 1, 2,5, 5, 10, 20, 30, 50 e 100% v/v) e foram submetidas a eletroforese lab-on-a-chip e SDS-PAGE para detectar suas misturas. A metodologia lab-on-a-chip foi capaz de separar e quantificar as proteínas do leite. Além disso, a técnica lab-on-a-chip é fácil, rápida, sensível e pode detectar adição de soro de queijo no leite do nível mais baixo testado (1%) para as proteínas ... Mostrar Tudo
Thesagro:  Caseína; Eletroforese; Proteína; Soro; Soro de Leite.
Thesaurus Nal:  Cheese whey; Electrophoresis; Milk proteins; Milk quality.
Categoria do assunto:  --
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1154143/1/Separation-quantification-milk-2023.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE66491 - 1UPEAP - DD
CNPGL26021 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Caprinos e Ovinos. Para informações adicionais entre em contato com cnpc.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  10/08/2004
Data da última atualização:  10/04/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  Internacional - A
Autoria:  SILVA, J. R. V.; HURK, R. van den; COSTA, S. H. F.; ANDRADE, E. R.; NUNES, A. P. A.; FERREIRA, F. V. A.; LOBO, R. N. B.; FIGUEIREDO, J. R.
Afiliação:  JOSÉ R. V. SILVA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO CEARÁ; ROBERT VAN DEN HURK, UTRECHT UNIVERSITY; SONIA H. F. COSTA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO CEARÁ; EVELYN R. ANDRADE, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO CEARÁ; RAIMUNDO NONATO BRAGA LOBO, CNPC.
Título:  Survival and growth of goat primordial follicles after in vitro culture of ovarian cortical slices in media containing coconut water.
Ano de publicação:  2004
Fonte/Imprenta:  Animal Reproduction Science, v. 81, n. 3/4, p. 273-286, 2004.
DOI:  10.1016/j.anireprosci.2003.09.006
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The development of culture systems to support the initiation of growth of primordial follicles is iniportant to the study of the factors that control the earliest stages of folliculogenesis. We investigated the effectiveness of five culture media, two supplements and three culture periods on the survival and growth of goal primordial follicles after culturing ovarian cortex. The media were based on minimal essential minimum (MEM) and coconut water solution (CWS) added in the proportion of 0, 25, 50, 75 or 100%. The two supplements were none versus supplemented with insulin-transferrin--selenium, pyruvate, glutamin (PCNA). The number of follicles in each stage and degenerated follicles were statistically analyzed by ANOVA using a factorial design and the significance of differences assessed using Tukey test. Chi-square test was used to compare the per?ntage of follicles with PCNA positive granulosa cells. As the culture period progressed, the number of primordial follicles fell and there was a significant increase in the number of primary follicles. The fall in the number of primordial follicles was particularly marked after 1 day culture. No effect of media on the number of primordial and primary follicles was observed after culture, but MEM as weil as supplements increased the number of intermediate follicles. Follicular degeneration was kept at the same level after culture in the media tested. except for pure CWS that increased the number of degenerated follicles... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Activation; Drug effects; Folículo ovariano; Folículo primordial; Growth; Maintenance; Ovary; Primordial follicles; Suplemento; Supplements.
Thesagro:  Água de Coco; Caprino; Ovário; Reprodução.
Thesaurus NAL:  Bovine serum albumin; Cell division; Coconut water; Females; Glutamine; Goats; Granulosa cells; Hypoxanthine; In vitro culture; Insulin; Oocytes; Ovarian follicles; Pharmacology; Physiology; Reproduction; Solutions; Transferrin.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPC17063 - 1UPCAP - DD
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